Romain Rolland - Petr a Lucie (rozbor)

    STÁHNOUT: PetrALucie.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: od 30. ledna do Velkého pátku 29. března 1918
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: Paříž za 1. světové války

•Děj:
Děj této novely se odehrává od 30. ledna do 28. března roku 1918 v Paříži. Petra nebaví život, protože si uvědomuje, že za 6 měsíců musí nastoupit na vojnu. Když jednou jede podzemkou, vidí krásnou dívku, do které se na první pohled zamiluje, ale o nic se nepokusí. Až když jí potká po třetí, tak jí osloví a zjistí, že je to Lucie. A od té doby se začnou scházet. Dobře si rozumí, protože je spojuje společný názor na válku. Petr díky Lucii přestal být tak závislý na svém bratrovi Filipovi, který narukoval dobrovolně hned po začátku války. Byli tak zamilovaní, až si slíbili, že se o Velikonocích na den vzkříšení vezmou. Přestože si uvědomovali, že je to ze sociálních důvodů nemožné. Na Velký pátek si šli Petr a Lucie poslechnout gregoriánský zpěv do chrámu svatého Gervasia. Chvíli potom, co zasedli, začali město bombardovat. Lucie se vrhla na Petra a zakrývala ho svým tělem, ale v tom se zřítil mohutný pilíř a oba je zavalil.

•Charakteristika hlavních postav:
Petr Aubier - dobře založená měšťácká rodina; 18 - letý student; nesouhlasí se svou dobou; nedokáže do společnosti správně zapadnout; snílek; často v sobě nese veliké protiklady (v jednu chvíli je šťastný z lásky s Lucií a za moment se rozčiluje nad válkou)

Lucie - klidná a optimistická dívka z chudé rodiny; ještě méně než Petr se zajímá o budoucnost; žije dneškem a užívá si ho; protože Luciina matka v Lucii vidí dospělou ženu, nestará se o ni; nemá strach ze smrti, ale z Petrova odchodu na vojnu; vydělává si jako malířka, překresluje známé obrazy nebo fotografie

Filip Aubier - Srdečný, vstřícný, starší bratr Petra. Má velice blízko k Petrovi, potřeboval jeho dobrotivé rady a ponaučení.
Přihlásil se do války z pocitu služby národa, pocitu hrdinství - právě on ukončí válku a nastolí vládu pokoje a míru. Na frontě však ztrácí iluze, ale nedokáže se vypořádat s vlastním prozřením. Ve svém vlastním bratrovi vidí své bývalé já, o které přišel na frontě. Doví se o bratrově milostném vztahu, což podnítí jeho nevoli k válce: jeho život je obětován, ale je zbytečné brát ho těm dvěma mladým, kteří se milují.

•Hlavní myšlenka:
Vylíčit nelehký život společnosti v těžkém období.
Válka je zbytečná a hloupá a umí zničit všechno hezké. Láska a vztah dvou lidí dokáže překonat problémy a trápení. Celý příběh nese myšlenku touhy po životě, který v těžkých dnech války visí na vlásku.


2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: novela

•Forma textu:
er-forma, kapitoly, próza, děj je chronologický; V románu jsou také vložena různá zamyšlení, která volně doplňují děj. Autor román založil na kontrastech a jejich vypořádání mezi sebou; líčení pocitů mladých lidí

•Jazykové a umělecké prostředky:
spisovný jazyk, kontrast, krátká souvětí, citová zabarvení, dialogy postav, řečnické otázky, přechodníky
Kontrasty: válka, nesmyslné zabíjení, společenská skepse a deziluze naproti tomu vnitřní svět obou hrdinů, láska, morální čistota, nevinnost, optimismus do budoucna

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
střed tvorby

Romain Rolland - francouzský spisovatel
Kromě prozaických prací je Rolland autorem celé řady životopisů významných světových osobností (např. Beethoven, Michelangelo nebo Lev Nikolajevič Tolstoj) a také mnoha divadelních her určených pro tzv. lidové divadlo. V tvorbě divadla pro nejširší lidové vrstvy, které by jim zprostředkovalo hluboké mravní ideály, viděl Rolland možnost povznesení lidstva.

Další díla: romány: Jan Kryštof, Dobrý člověk ještě žije, Okouzlená duše, Orsino

•Autora do české nebo světové literatury:
Světová literatura 1. pol. 20. století

Kritický realismus - Staví do středu pozornosti společenského člověka v jeho konkrétní podobě a souvislostech. Spisovatelé kritického realismu záměrně zobrazovali střízlivou skutečnost plnou sociálních konfliktů, sledovali člověka i s jeho vztahy k okolí, analyzovali poměry ve společnosti. Kritický realismus 20. století je po tematické stránce ovlivňován dějinnými událostmi (obě světové války). Soustřeďuje se na analýzu lidských vztahů a na odhalení jejich podstaty, na palčivé otázky přítomnosti. (Honoré de Balzac - Otec Goriot, Lev Nikolajevič Tolstoj - Vojna a mír, Fjodor Michajlovič Dostojevskij - Zločin a trest)

Další umělecké směry doby: expresionismus (výraz, pesimismus), vitalismus (optimismus, radost ze života), futurismus (budoucnost) atd.

Zároveň s těmito směry se rozvíjel román, ten lze v této době rozdělit na tradiční (Maurice Barrès), revoluční (Henri Barbusse) a humanistický (Romain Rolland, Antoine de Saint-Exupéry).

Další autoři ze stejné doby:
Československo: Jaroslav Hašek (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)
USA: Ernest Hemingway (Stařec a moře)
Německo: Erich Maria Remarque (Na západní frontě klid)
Francie: Antoine de Saint-Exupéry (Malý princ)

•Význam díla v současnosti:
Zobrazuje nástrahy války - měli bychom se jí vyhnout. A ukazuje, že i za války může vzniknout něco tak hezkého jako je láska.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

1 komentářů: