Fallout Shelter: Tipy a Triky

Jak mít ten nejlepší úkryt? Jak zvládat hodně obyvatel a neustálé pohromy? Tyto a spousta dalších tipů a triků, jak být nejlepší ve hře Fallout Shelter.

Místnosti
• Dobře si rozvrhněte místnosti. Je výhodné mít všechny místnosti tvořené ze třech - je to efektivnější, přehlednější, levnější atd.

• Kromě snahy o maximální stat obyvatelů dle typu místnosti, ve které pracují, je vhodné mít i co nejvyšší stat Luck - větší šance na bonusové Caps při dokončení produkce a menší šance selhání při uspíšení výroby (Rush).
• Místnosti, které nejvíce potřebujete (produkující jídlo a vodu) stavte v blízkosti místností generující elektřinu. V případě nedostatku elektřiny vypadávají jako první místnosti nejvíce vzdálené - takový výpadek ve skladu neublíží.
• Místnosti generující elektřinu, samy elektřinu nespotřebovávají. Pokud tedy potřebujete navýšit kapacitu pro elektřinu, můžete postavit prázdné místnosti produkující elektřinu.
• Místnosti produkující hlavní suroviny - jídlo, vodu, elektřinu, je vhodné stavět dál od vchodu a pro vaši pohodlnost blízko u sebe (abyste nemuseli přejíždět z jedné strany krytu na druhou).
• Pokud je v tréninkové místnosti více obyvatel, trénují rychleji.
Nenechávejte hru bez dozoru, pohromy a útoky se dějí každou chvíli a to si pište, že zrovna, když na minutku nebudete dávat pozor...

Obyvatelé
• Obyvatele s nižšími special staty umísťujte do tréninkových místností (třída, posilovna,...). Po každém odkliknutí navýšeného statu, zkuste obyvatele přetáhnout do místnosti, dle toho na kterém statu pracuje, pokud se při podržení obyvatele nad místností objeví plus, obyvatele tam umístěte. Z místnosti pak odejde obyvatel s nižšími staty a odejde do tréninkové místnosti. Pokud se nad místností objeví nula nebo mínus, nechte obyvatele dál vylepšovat daný stat.
• Obyvatelé nestárnou, pokud nezemřou z nějakého nedostatku nebo násilnou smrtí, nikdy o ně nepřijdete.
• Mrtvé obyvatele můžete oživit zaplacením Caps. Čím vyšší level obyvatele, tím dražší jeho oživení je. Pokud nechcete platit, můžete nebožtíka odstranit - mrtvola zmizí, ale bude vám alespoň navráceno jeho vybavení - zbraň a převlek. Pozor ale abyste měli místo v inventáři.
• Mrtvola v místnosti snižuje spokojenost. Snažte se jí proto odstranit nebo oživit, co nejdříve.
Nejrychlejší zabití celé populace vašeho krytu? Neustále dávejte Rush v místnostech, odeberte všechny zbraně a obleky… A užívejte si svou zvrácenou podívanou.

Rozmnožování obyvatel
• Při volbě dvojice přihlížejte na jejich staty (special), děti poté mají šanci dostat po narození vyšší staty.
• Nemá cenu ponechávat těhotné ženy a jejich partnery v obytných částech, pošlete je pracovat.
• Nespěchejte zbytečně a nemnožte své obyvatele hlava nehlava - přihlížejte k volným místům v místnostech, rozvíjejte special staty obyvatel, vybavte většinu obyvatel zbraněmi a převleky, spotřebě jídla, voda, elektřiny…
• Vzhledem k tomu, že děti nemohou pracovat, je dobré udržovat počet dětí menší než počet dospělých obyvatel.
• Dvojice začne tančit rychleji pokud mají oba vysoké charisma - pro tuto příležitost je dobré schovat si obleky s vysokým +C.
• Nepokoušejte se dávat dohromady obyvatele ze stejné linie - Př. není možné dát dohromady otce s dcerou.
• Tancování zvyšuje spokojenost obyvatel. Proto jestli potřebujete zvednout úroveň spokojenosti, pořiďte vašim obyvatelům pár dětí. (Pozor - nepřebije to nedostatek vody a jídla).

• Těhotné ženy nepřivedou na svět děti, pokud byl dosažen limit počtu obyvatel - vylepšete nebo přistavte obytné místnosti.

Pustina
• Posílejte do pustiny obyvatele s vysokými staty - E a L. E jim přidává výdrž (snižuje poškození od monster) a čím vyšší L, tím vyšší šance najít předměty a získat více Víček (Caps)
• Pokud do pustiny vyšlete obyvatele bez výbavy (zbraň, převlek). Oblečou si to, co v pustině najdou.
• Vybavte vyslaného obyvatele Stimpacky a RadAway - v případě potřeby je použijí.
• Pokud obyvatel získá na cestě nový level, doplní se mu životy.
• Navracející obyvatel již neztrácí životy ani mu nepřibývá poškození z důvodu radiace. Ovšem pozor - pokud potkal nepřítele (švába apod.) a vy ho přivoláte zpátky, tento dialog se ještě dokončí… To znamená, že pokud utrpí nějaké poškození, ještě může zemřít.
• Čím více budete mít obyvatel v pustině, tím silnější nepřátele budou potkávat - to znamená i větší množství zkušeností.
• Mrtvý obyvatel v pustině se stále počítá do celkového počtu obyvatel a nespotřebovává vodu ani jídlo. Toto se dá využít při snaze o dosažení určitého počtu obyvatel pro odemknutí nového typu místnosti.

Cíle (úkoly)
• Úkoly, ve kterých máte vybavit obyvatele zbraněmi nebo převleky se dají splnit svléknutím obyvatele a jeho následným znovuoblečením, to samé i se zbraněmi. Tyto úkoly se dají takto rychle plnit.
• Jednou denně můžete zrušit jeden úkol. Vyberte ten, za který je nejmenší odměna - nejméně Caps. Snažte se nerušit úkol s odměnou ve formě Lunch boxu. Zrušením úkolu, který nemůžete splnit, máte šanci získat úkol za Lunch box.

• V případě úkolu, ve kterém máte uspíšit výrobu (Rush) několika místností, vybírejte takové, kde: jsou silní obyvatelé (zvládnout případnou katastrofu), malé místnosti - menší pohroma nebo místnost, kde máte malé procento selhání.
Lunch boxy jsou nejlepších zdrojem věcí ve hře - dokonce jediným zdrojem, co se týče speciálních obyvatel do sbírky.

Vydělávání víček (Caps)
• Za cíle - plnění cílů (úkolů).
• Za uspíšení výroby (Rush) - snažte se vybírat místnosti, kde je malé % selhání, případně, kde se vyskytují obyvatelé, kteří jsou případnou pohromu schopni ustát.

• Z výprav do pustiny - víc Caps je za: vyšší level obyvatele, vysoký stat Luck (štěstí), delší dobu na cestě.
• Šance získat Caps je i při dokončení produkce v dané místnosti - čím vyšší Luck (štěstí) u obyvatel v místnosti, tím větší šance tento bonus dostat.
• Dosažení nového levelu obyvatele: 1 level = 1 Cap.
• Zvýšení special statu v tréninkové místnosti.
• V Lunch boxech.
• Prodejem zbraní a převleků.

Zbraně a převleky
• Schovávejte si zbraně s malým poškozením (0-1 dmg), budou se hodit pro úkoly, ve kterých se mají prodávat zbraně. Pokud tedy máte místo v inventáři… To samé platí i pro obleky, pro které nemáte využití.
• Snažte se obléct všechny obyvatele. Obleky jim dávejte dle toho, jaké staty potřebují na přidělené pozici (obleky přidávající stat Strength pro pracovníky elektrárny/nukleárního reaktoru).
• Ozbrojte pokud možno všechny obyvatele. Začněte od vchodu do krytu a pokračujte zleva doprava až dolů. V blízkosti vchodu je větší nutnost, aby se obyvatelé ubránili v případě napadení.
• Zbraně pro těhotné ženy jsou zbytečné, těhotné ženy v ohrožení vždy utíkají. Proto jestli nemáte dostatek zbraní, nejdříve ozbrojte všechny muže, protože nevíte, jestli ženy jednou nebudou těhotné.
Obyvatele, které přemístíte při napadení krytu nebo nějaké pohromě, se po odvrácení hrozby vrátí na svá místa. Proto se nebojte přemísťovat pryč umírající obyvatele nebo lépe vybavené jedince posílat do boje.


Máte tip nebo trik, který tu ještě nezazněl? Nebo vám něco není jasné? Napište nám do komentářů.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

59 komentářů:

  1. Ahoj, jak zabranit tomu, aby hra bezela i kdyz ji normalne vypnu? Se k ni po case vratim a vsichni vyslanci v pustine jsou mrtvi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, čas zastavit nejde, šlo by to úplně proti principu hry. U spousty her běží čas, i když je aplikace vypnutá. Jediné řešení je napakovat jim velké množství stimpacků a radaway, dát jim dobré vybavení a neposílat je na delší dobu, když není čas hru sem tam hlídat. Doporučuji vybrat někoho s vysokým levelem, vysokými staty, dát mu dobré vybavení a 20+ radaway a stimpacků a nebude mít problém min. 12 hodin vydržet ;)

      Vymazat
    2. Stačí jít do nastavení-Aplikace-Fallout Shelter a dát vynucené ukončení.Pokud to nepomuže tak si stáhněte program pro Zakázání Automatickych aplikacích(které se automaticky poští bez vašeho vědomí).

      Vymazat
  2. Pokud mám u jedince všechno vylepšený na 10 special přidávají mu i tak obleky nějaký státy či bonusy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, 10 je max. Doporučovala bych pak ten oblek přesunout na někoho s nižšími staty ;)

      Vymazat
    2. OK dík za rychlou odpověď

      Vymazat
    3. Po delší době jsem to opět zapla a musím pozměnit svou odpověď. Omlouvám se, obleky i přes max staty přidávají. Pokud se dweller přesunuje do místnosti, kde je ještě místo, tak to ukazuje 10 (i když má 10 +3 třeba), ale když jich tam je víc s max staty, tak ten s oblekem dostane přednost. Zkoumala jsem i čas výroby a je to ovlivněný, maličko, ale je :)

      Vymazat
  3. A když se mi vrátí někdo z wastelandu a má u sebe radaway a stimpacky, tak ty zmizí nebo se mi vrátí a mohu je jakoby znova použít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš místo v inventáři, tak se vrátí a můžeš je znovu použít :)

      Vymazat
  4. Čest, pěknej přehled. Teď se mi začal objevovat ve výtahu nějakej agent, na kterýho dyž kliknu, tak zmizí a vyskáčou z něj mraky víček... je to čas od času, ale je to příjemný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agent je Mysterious Stranger, postava ze série Fallout. Ve zdejších článcích se neobjevuje, protože přišel až s jedním z updatů po jejich zveřejnění.
      Týpek se může zjevit kdekoliv, ale nejlépe ho spatříte ve výtazích, protože tam se většinou nikdo nepohybuje a výtah svítí. Když se objeví ozve se zvuk a když zmizí jiný. Vysledovala jsem, že když mám sluchátka je možné ho najít podle zvuku, čím hlasitější zvuk tím blíž Stranger je, občas jde i slyšet na které straně je.

      Vymazat
  5. Já teď dostal 5 kufrů (hodně dobrý) a přišel mi Old Longfellow s puškou Henrieta 13-16 - vypadá jako Sam Howkins :D A ještě mám v nabídce, že když vydržím 6 útoků páračů bez úmrtí, tak dostanu robota. Tak sem na něj zvědavej. Ale od tý doby co to mám v nabídce tak na mě žádnej párač nezaútočil. A to sem si to vrchní patro upravil tak, abych dokázal se všema přežít...

    OdpovědětVymazat
  6. Jdou přesouvat místnosti?? Pokud ano tak jsem nato nepřišel.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravim, chtel bych se zeptat, jake mistnosti jsou nejlepsi v pokrocile fazi hry 100+ obyvatel stavet hned za vchodem. Podle me jsou to vyrobniky nukacoly protoze pracanti maji Endurance coz by melo podporovat jejich vetsi hp. Je to tak nebo se pletu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dobrý nápad to je, takže pokud se ti chce místnosti přestavovat, tak do toho. Mně se ale osvědčilo prostě do horních místností dávat nejsilnější zbraně ;)

      Vymazat
    2. Mně se osvědčilo za vchodem dávat místnosti po 1. Jakékoliv, ale aby se nespojily. Pak dám do každý 1 obyvatele ve zbroji a s nejlepšíma zbraněma. Výhoda je v tom, že je stíhám uzdravovat a párači se potom musej vracet zase zpět až k výtahu, který je v patře jen 1 přímo u vchodu... Mám to odzkoušený a funguje to :)

      Vymazat
    3. To taky není špatné. Jednoduchá neupgradovaná místnost znamená slabší náhodné útoky - požár apod., tudíž neztrácejí tolik životů. :)

      Vymazat
  8. Jak dlouho trva nez se narodi miminko??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 3 hodiny a pak další 3 hodiny než vyroste v dospělého :)

      Vymazat
  9. Ahoj, je někde napsaný seznam všech úkolů ve hře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seznam lze najít například zde, je opravdu obsáhlý, úkoly z něj se ve hře objevují náhodně: http://fallout.wikia.com/wiki/Fallout_Shelter_objectives

      Vymazat
  10. Jak vyrábět obleky?mám místnost na výrobu zbraní,dělá se to tam?

    OdpovědětVymazat
  11. Má na něco vliv esli mám někoho ve skladu? Mi přijde že i když tam někoho dám, tak se nic nemění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz tam zacne horet(nebo vylezou bouci) tak se to nestihne rozsirit a mate dost casu tam poslat jine lidi kteri to uhasi. Driv jsem tam daval jednoho, ale pak jsme to zacal resit zpusobem ze sklady a mistnosti kde nikdo neni davam vic do podzemi a udelam jedno patro bez mistnosti a necham to vyhoret.

      Vymazat
  12. Hoj potřebuji poradit chtěl jsem hru stahnout na mob přez obchod play a prej nemam kompatibilní zařízení co stím asi mám pech že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud by to bylo jen androidem, tak mrknout, jestli pro něj výrobce telefonu nevydal aktualizaci. Jinak jedině nový telefon :)

      Vymazat
  13. Jeste par tipu bych dodal: KDyz hru vypnete, tak po nejake dobe (cca 5min) se prestane zmensovat zasoba surovin, ale vyroba v mistnostech je zachovana. Tzn muze byt vyhodne mit v kazde vyrobni mistnosti alespon jednoho obyvatele. A ty prebytecne muzete na noc hodit trenovat. Rano vam budou vsechny mistnosti blikat s hotovou vyrobou a obyvatel bude mit novy stat a muzete ho vesele vratit tam kde je potreba.

    Mistnosti, ktere nechavate prazdne sklad, ubikace, mistnost s ukoly, je dobre dat nekam stranou. Jedno patro mistnosti vynechat. Kdyz tam zacne pozar tak se rozsiri jen po techto prazdnych mistnostech a nepodpali vam pulku vaultu. Ja mam v tech misto i radio, ktere moc casto nepouzivam a kdyz nahodou zacne horet kdyz tam mam hlasatelku tak ji poslu o par pater vys a necham to vyhoret. Lepsi nez to vsechno hasit a nechat obyvatele zbytecne zranovat.

    Vzdy si nechavejte par tisic zatek kdyby vam nekdo nekde zemrel. Neni nic hloupejsiho nez kdyz vam jde moralka dolu kvuli tomu ze nemuzete ozivit padleho a nechcete ho odstranit.

    OdpovědětVymazat
  14. Mám dotaz. Proč ve skladu mám položky se zeleným, modrým či žlutým popiskem? Teď třeba mám hadry s modrým popiskem (ninja suit) ale nejdou mi na nikoho obléknout..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zelene standartni
      modre vzacne
      zlute unikatni.
      Ninja suit se da myslim navlect jen na chlapa. takze pokud jsi to zkousel u zenskych tak smula. Jinak me nenapada proc by to neslo na nekoho navlect.

      Vymazat
  15. zdar lidi...mam takovou blbou otazku...co mam presne udelat aby se ve hre narodilo dite nebo aspon v jakym levlu se narodi???dik moc...Casper

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musis dat chlapa a zenskou na ubikace (nesmi byt pribuzni) a pak jen cekat. az zenska ma bricho tak je hod zase makat. To cekani nez zacnou tancit a jdou plodit decka jde zrachlit tim ze vyberes s vyssi CH nebo jim das obleceni co zvysuje CH. Jinak je to myslim napsane ve clanku.

      Vymazat
  16. Ahojte,

    1,
    Podľa čoho sa hra rozhodne, kedy mi príde do krytu náhodný dweller z vonku?
    Je možné niečo zvyšovať ale niečo nejako urobiť, aby sa to dialo častejšie?

    2,
    Prečo môžem mať len 15 Stimpaks a takisto 15 Radaways?
    Je možné nejako zvýšiť toto číslo?

    Ďakujem,
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      1. Ze začátku chodí jen tak do určitého počtu, je to něco mezi 10-25, teď opravdu přesně nevím. Myslím, že to platí, i když ti jich pár poumírá a klesnou pod tenhle počet. Jinak pak dále ve hře jsou tihle dwelleři přivoláváni z místnosti radiové stanice, kde pak záleží na levelu místnosti a úrovně charisma dwellerů, co tam pracují.
      2. Dá se to zvýšit postavením/upgradem med bay a science room ;)

      Vymazat
  17. Ahoj. Ohledně statů (SPECIAL) - kromě produkce v místnostech ovlivňují také boj. Síla zvyšuje počet HP a také ovlivňuje maximální množství věcí, které dweller unese v pustině, vnímání zlepšuje kritický zásah (křížek při kritu se pohybuje pomaleji, platí jen v misích), odolnost zvyšuje rezistenci k radioaktivitě (od 11 je dweller zcela imunní), obratnost zvyšuje rychlost palby, štěstí zvyšuje pravděpodobnost nalezení předmětu. Inteligence pak urychluje expení dwellera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dwellery E 10+5 a imunní proti radiaci rozhodně nejsou.

      Vymazat
  18. Zdravím, každé dítě ma po narození 50% happines, tak bych se rád zeptal, dá se nějak u dítěte zvednou happines ? Nebo až vyroste tak až v tu chvíly ?

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím mám dotaz dostal jsem robota ale je už docela dost rozbitý dá se opravit??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se uplně rozpadne tak de za 2000 znova složit...

      Vymazat
  20. Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli jde stavět další vaulty ve hře kterou už hraji?Mám ho už dobře vymakaný,mám tam 200 lidí a 999999 peněz,před bránou mě stojí další 4 lidi který nemůžu pustit dovnitř a mám na víc 5 robotu.Jde postavit další bunkr do kterého bych poslal ty lidi,roboty a peníze?nebo to už dál nejde rozšiřovat???

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli jde stavět další vaulty ve hře kterou už hraji?Mám ho už dobře vymakaný,mám tam 200 lidí a 999999 peněz,před bránou mě stojí další 4 lidi který nemůžu pustit dovnitř a mám na víc 5 robotu.Jde postavit další bunkr do kterého bych poslal ty lidi,roboty a peníze?nebo to už dál nejde rozšiřovat???

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj chci se zeptat zda se dá hra přesunout do jiného zařízení nebo pokračovat ve valutu po smazání a opětovném nainstalování nerad bych ztratil svůj postup:)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, zalezi nejak na tom aku zbran komu dam v zavislosti na jeho statoch? Lebo pri vyrobe zbrani ma kazda zbran napisany nejaky stat napr pri brokovnici je E?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ty staty u toho napsané jsou staty, které jsou potřeba k rychlejší výrobě dané zbraně. Doporučuju si udělat zásobu obleků s různými staty a pak měnit na základě toho, co daná výroba vyžaduje. Vyrobené zbraně jsou pak stejné jako každé jiné, dají se dát komukoliv.

      Vymazat
  24. Zdar, jde nějak urychlit učení dweleru?
    Tzn. Mám všechny školicí místnosti na max, dweler má úroveň 50, ale special třeba na základu, je možné, krom utrácení nukacol urychlit jeho special učení?
    Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo myslim, že pomůže dyž mu zvýšíš I třeba oblekem. Pak existujou peti co zkracujou dobu učení... A někde sem čet, že pomáhá dyž tam sou ve větším počtu.

      Vymazat
  25. Ahoj, asi se mě trošku zabugovala hra. V hlavním vchodě mi zemřel dweler před delší dobou, hru jsem potom nehrál... ale když jsem jí teď začal znovu hrát, v místnosti mám prázdno ale novím obyvatelům téhle místnosti klesá morálka a říkají že tu "smrdí" tělo :-))

    OdpovědětVymazat
  26. Zdravim. Jak vylecim obyvatele od radiace? Vzdycky maji pul zdravi a pul radiace. Radway pomuze pouze docasne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V science station si udělat takoví balíčky s logem radioaktivity pak to dát tomu obyvateli který má radioaktivitu

      Vymazat
  27. Když kliknu na obyvatele on se najednou někam rozběhne a vystřídá jiného což se my nehodí co s tím?



    OdpovědětVymazat
  28. A ještě by jsem se potřeboval zeptat k čemu slouží takovej robot? A jak ho mám získaz?

    OdpovědětVymazat