Viktor Dyk - Krysař (rozbor)

    STÁHNOUT: Krysař.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: neurčena
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: německé hanzovní město Hammeln

•Děj:
Jednoho dne se ve vesnici Hameln objeví krysař. Všichni ho považují za někoho méněcenného a srovnávají ho s místním rybářem Jörgenem, který není hloupý, ale jeho údělem je příliš pomalé přemýšlení. To co mu lidé řeknou jeden den, uvědomí si až druhý, a tak se tento rybář stává centrem výsměchu okolí. Krysařovi je jedno, za co ho lidé mají, až do té doby, dokud se nezamiluje do Agnes, vesničanky, která jej od jeho příchodu ve svém domku ubytovala. Ona jeho lásku opětuje. Náhle zjistí, že čeká nechtěné dítě s bývalým milencem. Mezi všemi tak nastává konflikt.
Krysař svůj úkol vyhubit všechny krysy ve vesnici splní díky své kouzelné píšťale, kterou dokáže lákat jakoukoliv živou bytost. Radním se to však nelíbí a chtějí mu dát méně peněz, protože si myslí, že je nabyl příliš snadno. On se brání tím, že je placen za práci a ne za způsob, kterým ji vykonal. Spor vyvrcholí hádkou ve vesnické hospodě U Žíznivého člověka, což nebývá zvykem, neboť všichni obyvatelé si obou radních nesmírně cení a mají před nimi úctu. Po této hádce a poté co zjistí, že Agnes čeká dítě svého milého Kristiána, rozhodne se město opustit. Než to však udělá, táhne ho něco zpět do hostince. Tam se setká s pomocníkem ďábla, který mu nabízí věčný život, když bude se svojí píšťalou škodit lidem. Krysař nabídku razantně odmítá a opouští vesnici.
Láska k Agnes je silnější než jeho vůle a přinutí ho vrátit se. Nikde ji nemůže najít, a když zjistí, že se ze žalu zabila skokem z vrchu Koppel a její matka se z toho zbláznila, rozhodne se celou vesnici pomocí své píšťaly odvést na okraj propasti hory Koppel. Učiní tak ne pro peníze, které mu měly být vyplaceny, ale ze zármutku ze zklamané lásky. Během tónů jeho písně se ve všech lidech probouzí dávno zapomenuté touhy, a proto ho následují k hoře Koppel, kde ukončí svůj život v propasti s nadějí, že se dle pověsti dostanou do Sedmihradské země, kde je všeho dostatek, pohoda a odpuštění. Krysař doufá, že se opět setká se svou láskou Agnes, jež byla jediná, která během jeho životního putováním v něm probudila city. Ve vesnici zůstane živ jen rybář Jörgen, který vše pochopí až následujícího dne a chce též ukončit svůj neveselý život plný pohany a výsměchu. Před tímto činem ho odvrátí kojenec, kterého nalezne opuštěného a hladového ve vesnici. Jörgen se vydá hledat matku, která by se o kojence postarala.

•Charakteristika hlavních postav:
Krysař - tajemný, silná osobnost, opovrhují jím, nemá domov ani rodinu, individualista,
Agnes - mladá dívka, zamiluje se do krysaře, ale je zasnoubená s Kristiánem, čeká jeho dítě, prostá, obyčejná, pohledná
Kristián - obyčejný kluk, touží dědit po svém strýci, který vlastní soukenický obchod, miluje
Sepp Jörgen - hodný a docela pohledný rybář, ale je méně chápavý, věci mu docházejí až další den
Páni radní - nečestní, podvodníci

•Hlavní myšlenka:
Krysy zosobňují všechnu zkaženost, od níž má krysař město osvobodit. "Sedmihradská zem" zase představuje vidinu nového života, touhu po něm. Láska dala krysaři smysl života a poprvé v životě se cítil spoután láskou k Agnes, přestal cítit potřebu tuláctví. Když přišel o svoji lásku, ztratil smysl svého života. Snaha zobrazit konflikt jednotlivce a společnosti. (krysařem může být i sám autor). Šlo o to, ukázat život osamoceného, obávaného člověka, který ještě nikdy pře tím (před vstupem do Hammeln) nepoznal lásku.


2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: novela
•Forma textu: próza, er-forma, kapitoly

•Jazykové a umělecké prostředky:
spisovný jazyk, archaismy, krátké věty, tázací věty, bohatá, náročná slovní zásoba, metafory, líčení, přirovnání, symboly, personifikace
romantické prvky:
krysař - romantický hrdina (stojí mimo společnost, touží po lásce, většinou na konci umírá)
rozpor mezi snem a skutečností
iracionalismus = nadpřirozené jevy
symbolický význam:
krysy - špatné lidí, jen se přiživují na společnosti
ďábel - zlo, pokušení
blázen - nezajímá ho bohatství - nenechá se ovlivnit zvukem píšťaly a vidinou něčeho lepšího
nemluvně - nezkažený člověk, symbol lepšího světa

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Viktor Dyk - český básník, prozaik, dramatik, generace anarchistických buřičů
Tvorba: rozpor mezi ideálem a skutečností, kritizoval českou národní povahu pro její poddajnost - satira, ironie, počátek jeho literární tvorby je spojen se značnou skepsí, která pramení z potlačení omladinářských bouří
Další díla: poezie - Satiry a sarkasmy, Pohádky z naší vesnice, Milá sedmi loupežníků
drama - Zmoudření dona Quijota

•Autora do české nebo světové literatury:
Česká literatura od přelomu 19. a 20. stol. do konce 1. světové války
- odvrat od rozumu do nitra člověka, ke křesťanství = odklon od realismu, mladí umělci se nezajímali o sociální problémy, nové směry - impresionismus, symbolismus, dekadence
3. skupiny - Česká moderna, Česká dekadence, Buřiči

Buřiči - generace mladých básníků, které spojuje odpor k měšťácké společnosti a jejímu pokrytectví, opovrhovali maloměšťáckým životem, žili bohémsky
- ovlivněni dekadencí a symbolismem
- vliv anarchismu - odmítání usedlé měšťanské společnosti a jejich institucí, které omezují lidskou svobodu

Další autoři: Fráňa Šrámek (Modrý a rudý), František Gellner (Po nás ať přijde potopa!), Karel Toman (Měsíce), Petr Bezruč (Slezské písně), Jaroslav Hašek (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)

•Význam díla v současnosti:
Původně německá legenda o Krysaři. Dle knihy Krysař byl vytvořen animovaný loutkový film, později i muzikál Daniela Landy a v roce 2003 byl za jeden den natočen film Krysař.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

2 komentářů:

  1. Velmi pěkně zpracované a bez chyb :). Děkuji moc mi to pomohlo k formulaci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně zpracované každé dílo!!!:) Nebude doplňovat Hodinu tance a lásky
    či Návštěvu staré dámy?? - Nevím si rady s zasazením autora do doby, směru... na wikipedii píší, že se k ničemu nehlásil :D.

    OdpovědětVymazat