Sloh - vyprávění

Útvar: vyprávění
Zadání: převyprávět klasikou baladu K.J.Erbena
Autor: Vladimír Horák (nepoužívejte text, i učitelé umí používat Google)

Polednice

Bylo krátce před polednem. Slunce totiž stálo téměř kolmo nad hlavami malé vesnice, ležící kdesi v Čechách. Všechny maminky již vařily oběd, aby nasytili své milé a děti.
         Všechno probíhalo klidně i v chaloupce Pod Dubem, jen Pepánek ne a ne přestat zlobit. Maminka už byla neklidná, protože vaření se jí ten den moc nedařilo a pořád a pořád jí něco vyskakovalo z hrnců. Tady polévka, tady zase zelí a do toho ještě Pepan!
Pořád tahá a tahá za sukni a plete se pod nohama! To není možné! ,,Tady máš, kočárek a husara, hrej si!“ pravila maminka. „Bum, bác“ ozvalo se, jak obě dvě hračky přeletěli místnost a přistáli v protějším rohu. To už ale matce došla trpělivost: ,,Že na tebe, nezbedníku, polednici zavolám!“ vyhrkla a už volá z okna: ,,Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vezmi si ho, zlostníka!" vyhrkla matka bez ostychu.
Vtom někdo lehce dvířka otvírá. Do místnosti vchází osoba. Tělo celé shrbené a hnědé, všude samý hrb. Přes sebe jen lehký pláštík. Matka ulekla se, když babka náhlé povídá: ,,Dej sem dítě.“ Matka bez dechu dítě v náruč popadá. ,,I odpusť mi, hříšnici, nechtěla jsem tě vyrušit z tvého klidu.“ to ale polednici nezastaví. Už je téměř za stolem na dosah ruky k dítěti. Maminka přitiskne dítě k sobě ještě pevněji. ,, I odpusť mi mé hříchy, Pán Bůh ti věčný klid dej“. Už po dítěti sahá, matka chrání jej rameny a v tom na kostelních hodinách dvanáctá odbíjí.
A po polednici zem se slehla, zmizela jako pára nad hrncem, ale dítěti už byla každá pomoc drahá.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Kazi

Ahoj lidi, jak je?
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat