Karel Čapek - Matka (rozbor)

    STÁHNOUT: Matka.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: blíže nespecifikováno, zuří občanská válka
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: není přesně určeno, pravděpodobně Španělsko, odehrává se ve státu, kde zuří občanská válka, v pokoji otce Richarda, poblíž centra města

•Děj:
1. jednání
Kniha vypráví o matce, která postupně přichází o svých pět synů. Manžel jí již zemřel ve válce a nejstarší syn Ondra byl lékařem, ale když zkoumal nemoc (žlutou zimnici), sám jí podlehl. Matka je s nimi stále v kontaktu, ale ostatní živí je nevidí. Často jim vyčítá, že se pustili do něčeho tak nebezpečného, ale oni jsou rádi, že zemřeli jako hrdinové.
Jednou, když matka zas rozmlouvá se svým manželem a Ondrou, objeví se Jiří a všechny je pozdraví. Matka si to zprvu neuvědomí, ale pak se ho najednou zeptá, jak to že otce a Ondru vidí. On jí opatrně sdělí, že když se snažil překonat výškový rekord v letadle, utrhlo se mu najednou křídlo, začal mu vysazovat motor a on spadl a zabil se.

2. jednání
Druhé jednání začíná tím, že chlapci už jsou o něco starší. V zemi je občanská válka a dvojčata Kornel a Petr stojí každý na jedné straně fronty. Petr je nyní v zajetí. Toni válku nechápe a dává za vinu Kornelovi, že je Petr vězněn, když do toho přijde matka, Toniho vyžene a Kornelovi říká, že chce Petrovi donést nějaké jídlo a pití. Mezitím je slyšet v dáli několik výstřelů. Kornel ji přesvědčuje, aby nikam nechodila, že je zákaz vycházení a že se Petr určitě vrátí. S tím odejde. Po chvíli se Petr objeví ve dveřích, ale matka s hrůzou zjistí, že je mrtev. Omdlí, a tu přijdou i oba mrtví synové a otec. Ondra, protože je lékař, se stará o matku a ostatní se baví o válce. Matka se probudí, všichni zmizí a ona se Toniho ptá, kde je Kornel. Ten jí odpoví, že šel ven bojovat a jí je jasné, že už se živý nevrátí.



3. jednání
Toni už je opět o něco starší (ale stále mu není 18 let) a prosí matku, aby ho pustila do války. Ta ale na jeho naléhání nedá a zamkne ho v pokoji. Již od jeho narození si totiž slibuje, že ho nikam nepustí, neboť je příliš slabý na to, aby bojoval, a nechce o něho přijít, když je to její poslední syn. Tu se u ní objeví mrtví synové, manžel a její otec. Říkají jí, že přišli, aby v tak těžkých chvílích stáli při ní, ale ona nakonec pozná, že ji přišli přemluvit, aby Toniho pustila bojovat. Dlouho vzdoruje, ale když z rádia uslyší, že vojáci zabíjí nevinné děti a že hází bomby do škol, vezme pušku ze stěny a podá ji Tonimu s velkým gestem: "Jdi!

•Charakteristika hlavních postav:
matka - vlastním jménem Dolores, citlivá, starostlivá, smyslem jejího života bylo jejích 5 dětí, nejdůležitější je pro ni rodina a láska, nenávidí válku
otec - vlastním jménem Richard, zahynul ve válce v Africe, je mu líto, že předčasně zemřel a nemůže žít. Přesto považuje za povinnost, aby jeho syn šel chránit vlast.
Ondra - syn, lékař, zahynul v Africe při léčbě žluté zimnice
Jiří - syn, letec, zemřel při pokusu o rekord v létání
Petr - syn (zastánce proletářské revoluce), dvojče Kornela, zajímá se o politiku, je v jiné politické straně než Kornel (jeho dvojče - zastánce buržoazní diktatury)
Toni - nejmladší syn, nejcitlivější, nejjemnější, nejvnímavější, Když vidí, že vlast je ohrožena, cítí svou povinnost jít bojovat

•Hlavní myšlenka:
Varování před fašismem. Totální nesmyslnost válek, války berou děti matkám, je hloupost snažit se být hrdina. Stupidita občanských válek, kdy bratr vraždí bratra (dvojčata Kornel a Petr - zastánci opačných politických stran). Válka má smysl pouze tehdy, když bráníme nevinné lidi. Nejsilnější a nejhlubší cit na světě je mateřská láska.
Střet mužského a ženského pohledu na svět. Dosáhnout v životě něco velkého, slávy, udělat si jméno a pro toto položit i život proti tomu: milovat a chránit svou rodinu.
Výzva k boji proti nelidskosti a násilí + varování (nadčasovost)
Matka, která ztratila skoro celou svoji životní radost, pochopí, že nestačí jen zachraňovat své děti, ale musí obětovat i posledního syna, aby hájil vlast a zachránil jiné děti a matky.


2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: drama
•Literární žánr: divadelní hra

•Forma textu:
3 dějství
fiktivní rozhovory matky s mrtvými
časté dialogy

•Jazykové a umělecké prostředky:
Jazyk je spisovný s bohatou slovní zásobou, což je pro Čapka typické. V přímé řeči se objevují německé výrazy.

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Matka - vrcholem Čapkovy tvorby
Karel Čapek - český spisovatel, dramatik a překladatel
Utopická tvorba - sem řadíme jeho utopické romány a dramata, ve kterých Čapek kritizuje společenské problémy celé moderní společnosti, zároveň je zde často vyjadřována obava ze zneužití techniky proti člověku a v dílech je i patrná obava z nastupujícího fašismu. Pro tato díla bývají oba bratři Čapkové považováni za předchůdce sci-fi literatury
Další díla: Věc Makropulos, Krakatit, Povídky z jedné i druhé kapsy, Továrna na absolutno

K napsání tohoto díla jej vedla občanská válka, která vypukla ve Španělsku. Karel Čapek cítil potřebu varovat lid před hrozbami války, a proto kromě Bílé nemoci napsal také Matku.

•Autora do české nebo světové literatury:
- česká próza 1. pol. 20. stol. - meziválečná doba, doba I. republiky, demokracie,
próza mohla vznikat bez cenzury, svobodně; vnik velkého spektra žánrů u
některých autorů dosahuje próza světových rozměrů
- Demokratický proud - demokraticky smýšlející autoři
- autoři demokratického proudu byli tzv. pragmatisté
- pragmatismus = filozofický směr 20. století v USA, kriteriem pravdy je užitečnost a
skutečnost, zkušenosti
- všichni autoři přispívali do Lidových novin, kde se shromažďovala demokratická
inteligence

Další autoři: Karel Poláček (Bylo nás pět), Eduard Bass (Klabzubova jedenácka)

•Význam díla v současnosti:
Varuje nás před válkou, jejími hrůzami a zbytečnými úmrtími
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat