Popis počítače (sloh - popis věci)

Útvar: popis věci
Autor: Vladimír Horák (nepoužívejte text, i učitelé umí používat Google)


Popis počítače

Pro každodenní práce i jenom pro zábavu. Pro náročné výpočetní a grafické operace i pro obyčejné „surfování“ po síti internetu. Pro zpracování dat do práce i pro sledování filmů. U všech těchto činností využíváme počítač. Je jedno, jestli jde o práci do školy či zaměstnání nebo pobavení se ve volném čase, většina z nás použije toto zařízení.

A z čeho se takový počítač vlastně skládá? Na první pohled, a vlastně to jediné, co lze vidět zvenku je počítačová skříň, monitor, klávesnice a myš. Pokud se ale podíváme dovnitř, najdeme zde přesně sladěnou desku, pokrytou tenkými linkami a se spoustou vyčnívajících karet. Mezi nimi se předávají důležitá data, abychom získali cílený výsledek a obraz.


Všechny hlavní úkoly se „počítají“ v srdci – zařízení, které se nazývá procesor. Tento díl je nezbytný pro funkčnost celého zařízení, neboť vše řídí a vše skrz něj prochází. Přestože je procesor mozkem, neobešel by se bez paměti.

Právě proto má k dispozici operační paměť (označovanou RAM). Zde se ukládá veškeré dění na PC od jeho zapnutí až po vypnutí. Abychom o data nepřišli při vypínaní počítače, musíme je uložit do stálé paměti, nezávislé na přísunu elektřiny.

K tomu slouží pevný disk. Je to úložné zařízení s větší kapacitou, ale s pomalejším zápisem oproti RAM. Naštěstí tu data po vypnutí zůstanou.

Abychom vůbec něco viděli na našem monitoru, musí tu být někdo, kdo zpracuje z jedniček a nul výsledný obraz – grafická karta. Ta vytváří obraz a zobrazuje ho na našem monitoru.

I přes složitost tohoto zařízení si většina lidí, včetně mě, neumí život bez počítače představit. Je to dobře nebo špatně? To už je otázka do diskuze!
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Kazi

Ahoj lidi, jak je?
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

4 komentářů: