Christiana Felscherinowová (Christiana F.) - My děti ze stanice ZOO (rozbor)

    STÁHNOUT: MyDětiZeStaniceZOO.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: 70. léta 20. století
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: západní Berlín

•Děj:
Když bylo Christiane šest let, přestěhovali se z venkova do západního Berlína. Poté, co otec začne pít kvůli nepodařenému podnikání, se rodiče rozvedou. Její sestra se rozhode, že zůstane u otce.
Postupně si zvykne na městský život. Ve 13ti letech začne chodit do klubu, kde ji její kamarádka seznámí s partou, která bere lehké drogy. Christiane se seznámí s Detlefem.
Když se ve městě otevře nejmodernější diskotéka v Evropě - Sound, začne chodit tam.
Detlef a zbytek party si začne píchat heroin a Christiany si nevšímá, protože ona bere ještě lehké drogy. Ze začátku heroin jenom šňupe, ale postupem času si začne také píchat. Zatím se jí daří vše před mámou a jejím přítelem úspěšně tajit. S Detlefem se milují a tvrdí, že můžou kdykoliv přestat - opak je však pravdou. Detlef si začne na herák vydělávat "vlastním tělem" na nejznámější stanici ZOO. Zpočátku vydělává i pro Christianu, ale jak jde čas, nestačí už peníze a tak Christiane skončí jako prostitutka.
Její nejlepší kamarádka Babsi zemře v 15ti letech na selhání srdce. Její druhá kamarádka Stella skončí ve věznici. Christianina matka zjistí, co se s její dcerou děje a tak se jí snaží pomoc přestat. S Detlefem odvykají u nich doma a stará se o ně její maminka. Nakonec, když po druhém odvykání Detlef beze slova odjede do Francie s kamarádem, pošle matka Christianu k příbuzným do malého městečka. Tam si odvykne. Začne řádně chodit do školy. Ředitel reálky ji však vyhodí ze školy a pošle jí do základní školy. Christiane si uvědomuje, že až teď bude muset platit za to, co prováděla. Moc dobře ví, že jako bývalou narkomanku ji nikam na školu nevezmou. Takže musí dělat nějakou pomocnou práci. Se svojí novou partou kouří marihuanu a někteří se občas sjedou váliem nebo LSD, ale nejraději jsou v přírodě a mají svůj oblíbený důl. Přemýšlejí o tom, jaké by to bylo, kdyby ten důl koupili, postavili řadové domky, měli by zahrady a zvířata a jedinou cestu, která vede ven, by vyhodili do vzduchu, protože to nestojí za to vracet se nahoru.

•Charakteristika hlavních postav:
Christiane F. - slabá osobnost, bez smyslu pro život, mladá, hloupá, závislá na drogách, naivní
Detlef - hloupý, závislý na drogách, mladý
Christianina matka - bezmocná, zoufalá
Kessi - Christianina kamarádka
Stella - Christianina kamarádka
Babsi - Christianina kamarádka stala ve své době nejmladší obětí heroinu v Západním Berlíně - zemřela ve čtrnácti letech

•Hlavní myšlenka:
Knížka si dává za cíl upozornit na nebezpečí drog. Ukazuje, jak je těžké s drogami skončit. Ukazuje, co všechno jsou lidé schopni udělat pro to, aby si drogu sehnali.

2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: autobiografie
•Forma textu:
ich-forma, próza, bez kapitol

•Jazykové a umělecké prostředky:
převažuje nespisovný a hovorový jazyk (expresivní výrazy), jazyk ulice, ačkoliv se jedná o tento jazyk neobsahuje vulgarismy, příběh je vyprávěn s přesností a precizností, jak se zřejmě udál

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Kniha se skládá z reportáží, které podle výpovědí čtrnáctileté Christiane F., zaznamenané na magnetofonových páskách, sepsali novináři Kai Hermann a Horst Rieck.
Christiane Felscherinow
Roku 1978, ve věku šestnácti let, vypovídá Christiane F. v jednom procesu jako svědkyně. Její výpověď zaujala dva reportéry známého časopisu Stern, kteří chtějí interview a pozvou ji na dvě hodiny k rozhovoru. Z dvou hodin se staly dva měsíce a posléze autobiografické dílo, které v jistém slova smyslu zvrátilo tehdejší názory západoněmecké společnosti na mladistvé, kteří jsou závislí na drogách. Ze seriálu časopisu se stala kniha, která byla později zfilmována. Christiane měla na této knize zájem, protože stejně jako všichni narkomani si přála, aby už konečně bylo prolomeno mlčení o drogové závislosti dospívajících. Všichni členové narkomanské party, kteří dosud žijí, tuto knihu podpořili.

•Autora do české nebo světové literatury:
2. polovina 20. století
Atmosféra doby:
- konec 2. světové války
- vznik dvou nesmiřitelných světových soustav → kapitalistické a socialistické
- poznávání vesmíru - rozvoj vědy a techniky
- globální problémy lidstva - nemoci, drogy, poškozené životní prostředí, národnostní a rasové nešváry, zločinnost

Mnoho uměleckých směrů (např.):
- beatnici: Bukowski (Poštovní úřad), Burroughs (Nahý oběd), Kerouac (Big Sur)
- magický realismus: Márquez (Kronika ohlášené smrti)
- postmodernismus: Umberto Eco (Jméno růže), Vonnegut (Matka noc), Nabokov (Lolita)

•Význam díla v současnosti:
Varuje nás před nebezpečím drog.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat