Charles Dickens - Oliver Twist (rozbor)

    STÁHNOUT: OliverTwist.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: Viktoriánská doba (popisuje danou dobu, život i poměry ve společnosti realisticky) přibližně v 19. století

•Prostředí, kdy se příběh odehrává: Jedná se o reálný prostor. Děj se odehrává ve dvou městech - název prvního autor z jistých důvodů odmítl sdělit, druhé město je Londýn. Popisuje kontrasty mezi jednotlivými prostředími - městský chudobinec / londýnské podsvětí - svět zlodějů / domy občanů na vyšší úrovni.

•Děj:
Román vypráví příběh chlapce, syna neznámých rodičů, vychovávaného v chudobinci a nuceného zde (i později v učení u pohřebníka) snášet bezpráví, ústrky, krutost a hlad. Po zdařilém útěku do Londýna se Oliver nevědomky dostává do zločinecké bandy, kterou vede prohnaný Žid Fagin a v níž vynikají zvláště Oliverův učitel zlodějských dovedností Ferina Lišák (Artful Dogher) a lupič Bill Sikes se svou společnicí Nancy. Při jedné z drobných krádeží je omylem zadržen jako pachatel nevinný Oliver, jenž se jinak všemi silami bránil tomu, aby vstoupil na dráhu zločinu. Před rozsudkem smírčího soudce jej zachraňuje ušlechtilý pan Brownlow. Ten mu na krátký čas poskytuje střechu nad hlavou, ovšem Oliver je znovu unesen někdejšími kumpány. Při nezdařilém loupežném přepadení domu Maylieových je Oliver postřelen, chovanka paní Maylieové Róza však o něj pečuje, za což se jí Oliver dostatečně odměňuje. Oliver vychutnává život v láskyplném, idylickém prostředí. Jeho skutečný původ odhaluje Nancy - doplácí však na to životem - zavraždí jí její někdejší druh Sikes. Do případu je zapleten i obecní sluha Bumble, je odsouzen a dožívá v témže chudobinci, kterému kdysi tak krutě vládl a ve kterém žil i Oliver. Sikes hyne na útěku před pronásledovateli a Fagin je popraven.
Rozuzlení Oliverovy minulosti: Oliver je spřízněn s Rózou - je to jeho teta a padouch ze zlodějské bandy Monsk je jeho nevlastní bratr. Oliver se stává Brownlovým adoptivním synem a dědicem.
(+ doporučuji si přečíst toto)

•Charakteristika hlavních postav:
Oliver Twist - Sirotek, musí se vypořádat s krutostí okolního světa; i přes špatné zkušenosti si stále zachovává čisté srdce a nevinou dětskou duši. Nevytvoří si však nenávist k lidem, ale naopak je stále milý, nekonfliktní a až příliš naivně důvěřivý. V celé knize je právě jeho osud nejméně realistický - v oné době by nejspíš zemřel, či byl uvězněn.

Fagin - Starý žid, ovládá bandu zlodějů a organizuje jejich činnost. Jde mu jen o vlastní prospěch.

Pan Bumble - Obecní sluha. Namyšlený, pokrytecký a svým způsobem krutý člověk, který spravuje chudobinec, přičemž by nejraději viděl všechny chovance mrtvé. Knihou se prolíná jeho osobní příběh a důležitě zasahuje do Oliverova osudu.

Pan Brownlow - Dobrotivý starý pán. Ujme se Olivera a nezištně o něj pečuje. Až nereálně milý.

Róza Maylieová - Milá, odvážná dívka, kterou adoptovala paní Maylieová. V průběhu děje zažívá romantickou lásku a také vážnou nemoc, kterou překoná hlavně vůlí a touhou po životě. Na konci se dovídáme, že je Oliverovou tetou.

•Hlavní myšlenka:
Zobrazení dvou světů: svět chudých (odkázáni na podporu) a svět zlodějů. Oba světy mají společnou bezvýchodnost a morální i fyzickou špínu.
Upozorňuje na sociální problémy Anglie, řešení problémů je idealistické
Objevuje se zde kritika špatné, zkažené společnosti a jejich nedostatků.


2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: román

•Forma textu:
Román členěn na 53 kapitol, v záhlaví každé kapitoly autor stručně nastínil, co se odehraje.
er-forma, přímá řeč, obsáhlé popisy prostředí, lidí

•Jazykové a umělecké prostředky:
V díle se objevují slangové výrazy, zlodějský argot. Hlavní hrdina Oliver mluví výhradně spisovně.
Z hlavních znaků realismu zde najdeme např. typizaci.
Dílo částečně autobiografické
I přestože se jedná o realistické dílo, závěr je spíše romantický, až pohádkový, vše dobře skončí a zlo je spravedlivě potrestáno.

lidový jazyk a objevují se zde také výrazy ze staršího, převážně zlodějského a židovského argotu (např. blikna = zlodějská svítilna, frak = doživotní trest, píďata = hodinky)

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
střed tvorby
Charles Dickens - anglický prozaik, novinář představitel kritického realismu
Další díla: Kronika Pickwickova klubu, David Copperfield, Malá Dorritka, Nadějné vyhlídky

•Autora do české nebo světové literatury:
světová literatura 1. Polovina 19. století, realismus

Realismus:
- Pravdivý obraz skutečnosti bez idealizace, chtěli pravdivě zobrazit člověka, jeho prostředí a společenský život
- Objektivní přístup ke skutečnosti, neosobní vypravěč, neztotožňuje se, pouze zprostředkovává děj, je objektivní, stojí nad příběhem
- Kritika nedostatků ve společnosti: zaměřeno na negativní vlivy ve společnosti, kritika společnosti založené na nadvládě peněz, nevyhýbali se ani tématům, které byly dříve tabu, prostituce, problémová manželství
- Typizace postav: vystihnout na jednotlivém hrdinovi obecný charakterový typ, typizace prostředí: pro věrohodnost jsou děje umístěny do typického prostědi
- Nové jazykové prostředky objevují se všechny vrstvy jazyka: hovorový jazyk

Další autoři: Honoré de Balzac (Otec Goriot), Gustave Flaubert (Paní Bovaryová), Nikolaj Vasiljevič Gogol (Revizor)

•Význam díla v současnosti:
Dílo nám ukazuje život chudých v 19. století v Anglii.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

3 komentářů:

  1. Pěkně zpracováno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu pěkně zpracováno...je tam úplně vše,není to dlouhé.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. krátké a stručné, díky :)

    OdpovědětVymazat