Jules Verne - Cesta kolem světa za 80 dní (rozbor)

    STÁHNOUT: CestaKolemSveta.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: od října 1873
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: Londýn, později více zemí, jak P. Fogg cestuje

•Děj:
Phileas Fogg se vsadí s ostatními členy Reformního klubu, že zvládne objet svět za 80 dní. Na cestě ho doprovází jeho nový sluha Proklouz. Fogg cestuje vlakem nebo lodí směrem na východ a má stanovený přesní cestovní plán. Lidé v Británii mu příliš nevěří, policie ho pokládá za bankovního zloděje a agent Fix ho sleduje po celou dobu cesty, aby ho zatkl. To ale smí pouze na anglické půdě. Fix se seznámí s Proklouzem a klade Foggovi do cesty nejrůznější léčky. Fogg se ze všech problémů dostává díky svým penězům. V Indii skončila železnice dříve, než Fogg předpokládal.
Aby dorazil včas na další stanici, koupil Fogg slona a najal průvodce. Při cestě byli svědky náboženského obřadu. Mladá dáma měla být upálena a pohřbena se svým mrtvým mužem. Fogg ji za pomocí Proklouze vysvobodil a paní Auda je dále doprovázela na cestě. V Americe jim cestu zkomplikovalo stádo bizonů a indiáni. Fogg doplul do Anglie, kde ho zatkl Fix. Fix poté zjistil, že zavřel nesprávného muže a Fogga propouští z vězení. Ten ale nestihne dorazit včas do Reformního klubu, čímž prohrává sázku. Paní Auda a Phileas Fogg se rozhodnou, že se vezmou.
Proklouz jde domlouvat obřad a zjišťuje, že není neděle, nýbrž sobota. Phileas Fogg se tedy ještě stihl objevit včas v Reformním klubu a vyhrál sázku. K záměně dní došlo proto, že Fogg cestoval na východ, čímž získal jeden den navíc.

•Charakteristika hlavních postav:
Phileas Fogg - anglický gentleman, chladný, nedává najevo své pocity, hrdý
Proklouz - francouzský sluha, věrný
Fix - londýnský detektiv
Auda - indická mladá dáma, proti vlastní vůli provdaná za starého Inda, evropsky vzdělaná a krásná

•Hlavní myšlenka:
Všechno jde, když se chce.
Cestováním se člověk obohacuje spíše duchovně, určitě ne po materiální stránce


2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: dobrodružný román

•Forma textu:
er-forma
kapitoly, hovory postav - přímá řeč

•Jazykové a umělecké prostředky:
Rozmanitý jazyk, spousta příd. jmen, některá slova zastaralá, špatné předložky (se stolu)
I když se kniha zabývá cestováním, není moc dopodrobna popisované okolí ani země, kterými projížděli. Popisy jednotlivých oblastí jsou krátké a stručné.

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Patří do začátku tvorby, patří k jeho plodné době

Jules Verne - francouzský spisovatel dobrodružné literatury
Verne vstoupil na nové pole: zeměpis a věda v literatuře. Jeho poutavé a dobrodružné romány, v nichž vyjádřil víru v technický pokrok a uplatnil výjimečnou schopnost předvídat mnohé z později uskutečněných vynálezů, z něho záhy učinily oblíbeného a nejpřekládanějšího francouzského autora. Založil tradici vědecko-fantastického románu.

Další díla:
Pět neděl v balóně, Cesta do středu země, Cesta na Měsíc, Děti kapitána Granta, Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta kolem světa za 80 dní, Tajuplný ostrov, Patnáctiletý kapitán, Dva roky prázdnin, Tajuplný hrad v Karpatech, Ocelové město, Vynález zkázy

•Autora do české nebo světové literatury:
Světová Literatura - 2. polovina 19. století: prusko-francouzská válka, využívání páry, kolonizace Ameriky
Realismus (2. Pol. 19. Stol.)
·Pravdivý obraz skutečnosti bez idealizace, chtěli pravdivě zobrazit člověka, jeho prostředí a společenský život
·Objektivní přístup ke skutečnosti, neosobní vypravěč, neztotožňuje se, pouze zprostředkovává děj, je objektivní, stojí nad příběhem
·Kritika nedostatků ve společnosti: zaměřeno na negativní vlivy ve společnosti, kritika společnosti založené na nadvládě peněz, nevyhýbali se ani tématům, které byly dříve tabu, prostituce, problémová manželství
·Typizace postav: vystihnout na jednotlivém hrdinovi obecný charakterový typ, typizace prostředí: pro věrohodnost jsou děje umístěny do typického prostředí
·Nové jazykové prostředky objevují se všechny vrstvy jazyka: hovorová čeština

Další autoři: Honoré de Balzac (Lesk a bída kurtizán, Otec Goriot), Charles Dickens (Oliver Twist), Nikolaj Vasiljevič Gogol (Revizor)

•Význam díla v současnosti:
Ukazuje nám, že s trochou snahy se dá dosáhnout všeho.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat