Ota Pavel - Smrt krásných srnců (rozbor)

    STÁHNOUT: SmrtKrásnýchSrnců.docx

1. Základní údaje:

•Doba, kdy se příběh odehrává: 30. - 60. léta 20. století, před 2. světovou válkou a v jejím průběhu
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: příběhy se odehrávají v Československu - na Křivoklátsku v okolí řeky Berounky

•Děj:
Nejdražší ve střední Evropě
Leo Popper se nechá napálit a koupí rybník jen s jednou rybou. Aby se nepoctivému prodejci pomstil, prodá mu tu "nejdražší" lednici ve střední Evropě. Lednici bez vnitřku.

Ve službách Švédska
Tatínek pracuje pro firmu Elektrolux jako prodavač ledniček a vysavačů a je ten nejlepší. Motivuje ho totiž úsměv paní Irmy.

Smrt krásných srnců
Povídka o odvaze tatínka. Válka už je v plném proudu a židi ztratili svá práva, nad rodinou Popperů viselo nebezpečí koncentračního tábora. Tatínek se tak rozhodl, že svou rodinu naposled pořádně nakrmí. Strejda Prošek, i když nejlepší pytlák široko daleko, se bál pomoct mu. Už jen za samotné přechovávání židů mu hrozila smrt. Ale půjčil tatínkovi alespoň psa Holana a těm dvou se skutečnou povedlo ukrást srnce. Možná právě tento srnec jim pak v koncentračním táboře zachránil život.



Kapři pro wehrmacht
Během války tatínkovi vezmou jeho milovaný rybník, což mu velmi ublíží, a tak alespoň chodí své kapry krmit. A nakonec je dokonce jednou v noci tajně vyloví. Když příslušníci Wehrmachtu za velké slávy vypustí rybník, nezbude jim, než se divit.

Jak jsme se střetli s Vlky
Krátká povídka vypráví příhodu už z poválečného období, kdy rodina Popperova přijíždí ke strejdovi Proškovi. Podle něj je rybník plný štik, a tak jdou tatínek s tehdy už šestnáctiletým Otou rybařit. Zpráva o štikách se však rychle šíří a najednou je kolem rybníka spousta lačných rybářů z celého kraje. Tatínek s Otou začnou soutěžit s rodinou Vlkových o to, kdo vyloví větší štiky. A nakonec prohrajou.

Otázka hmyzu vyřešena
Další povídka z poválečného období popisuje tatínkovy obchody. Svůj obchodní talent uplatní pro rozjetí byznysu s mucholapkami. Nejprve přichází rychlý úspěch, ale pak se hromadí stížnosti od zákazníků a tatínek s obchodem skončí. Znovu mucholapky zaplaví trh o pár let později, když je s velkým úspěchem začne vyrábět holandská firma.

Králici s moudrýma očima
Rodina prodává chatu a stěhuje se do domečku u Radotína. Tatínek rozjede chov šampaňských králíků, maminka krocanů a slepic a prodává vajíčka. Takto si spokojeně žijí téměř deset let. Pak ale tatínek všechny králíky vypustí na paseku, je rozzuřený, protože se vrátil bez úspěchu z chovatelské soutěže. Když se ráno vrátí domů, vypadá tak zbědovaně, že pro něj maminka zavolá sanitku. Tatínek na dveře pověsí ceduli s nápisem: Přijdu hned, ale už se nevrátí.

•Charakteristika hlavních postav:
Leo Popper - vypravěčův tatínek; plný vitality, má smysl pro humor, je posedlý svými touhami a sny; žádný z neúspěchů ho nikdy neodradí a bezhlavě se vrhá do každé příležitosti; Žid, dobrý obchodník, má rád ženy, miluje rybaření a rybníky; velmi šarmantní; v době války se ukazuje jako skvělý otec

maminka - velmi tolerantní a laskavá, svému muži odpouští všechny prohřešky; mnoho se o ní v díle nedozvíme, vypravěč (Ota) ji věnuje málo pozornosti; své děti vedla k lásce k vlasti; křesťanka, jejím snem je dovolená v Itálii

strejda Prošek - král pytláků; má velmi dobrý vztah k přírodě; rodina u něho tráví víkendy i prázdniny; má psa Holana, jenž mu byl vždy věrný a doprovázel ho při pytlačení

pes Holan - vlčák, který Leovi pomůže sehnat jídlo pro svoje chlapce; dává najevo svoje city, když nakonec poslechne Lea, aby mu šel pomoci

Ota Pavel - jeho otec je pro něho vzorem, má dobrý vztah k přírodě; celý příběh vypráví on; zaměřuje se hlavně na osudy tatínka

•Hlavní myšlenka:
Ukázat vztah člověka s přírodou a jak je důležité mít i dobrý vztah v rodině. Poukazuje rovněž na obětavost rodičů, na jejich toleranci, na jejich sny a touhy. Ukazuje šťastné dětství, obdiv k otci. Kritizuje válku. Vyzdvihuje význam rodiny a přátel - drží spolu i v těžkých chvílích.
Jde o autobiografickou vzpomínku na autorovo dětství a dospívání.

2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: epika
•Literární žánr: povídkový soubor
•Forma textu: 7 povídek (původně 9, kvůli cenzuře vydáno jen 7), ich-forma

•Jazykové a umělecké prostředky:
- autor používá hodně hovorový jazyk; využívá lidové slovesnosti; vyjadřování v knize čtenáře zaujme, je živé a naplňuje ho
- některá slova a věty zní velmi poeticky
- většinou se jedná o jednoduché příběhy vyprávěné v ich-formě, obsahuje i citové zabarvení, subjektivitu, autobiografičnost, přímou řeč, cizí slova, vtip, humor, ale i smutný podtext
- styl díla je velmi popisný
Lyrizovaná próza - lyrické prvky - láska k přírodě
Humor s tragickým nádechem.

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Ke konci tvorby
Ota Pavel - český prozaik a novinář, vlastním jménem Ota Popper, vytvořil moderní sportovní reportáž, otec ovlivnil jeho vztah k přírodě a rybaření
Tvorba - autobiografické prózy, objevuje se jeho dětství, členové rodiny a obrazy přírody.
Jeho tvorba je zejména povídková s autobiografickými rysy, kdy věčným zdrojem inspirace pro něj byl právě otec a dětství strávené kolem Berounky. Realizoval se také v reportážích ze sportovního prostředí. Jeho povídky jsou psány lidovým jazykem, jsou plné humoru a velmi laskavého pohledu na věci kolem sebe. Jeho nejlepší povídky vznikaly v době, kdy již u něj propukla těžká duševní choroba a stejně jako například Božena Němcová v dobách, kdy se necítila šťastná, vzpomínala na krásné chvíle dětství, vzpomíná i Ota Pavel na chvíle prožité s otcem, rodinou, Karlem Proškem, uprostřed přírody, tam, kde mu bylo nejlépe.

Další díla: Jak jsem potkal ryby, Plná bedna šampaňského, Zlatí úhoři, Jak šel táta Afrikou

•Autora do české nebo světové literatury:
Česká oficiální próza 2. polovina 20. století
- druhá vlna válečné prózy; inspirace reálným životem, rodinou i přáteli, pábitelé (Pábitel je člověk, který si rád domýšlí realitu, zkresluje ji, a hledá tak krásu ve všednostech a nejzákladnějších projevech a věcech lidského života.)

Období po potlačení pražského jara se neslo v duchu ,,konsolidace" a ,,normalizace" politických a společenských poměrů. Projevy odporu proti okupaci byly tvrdě potlačeny. Ve společnosti se šířily pocity zklamání a rezignace, vedoucí k nové vlně emigrace. Nespokojenost s komunistickým režimem vyjádřila občanská iniciativa Charta 77.
Literaturu postihla těžce normalizace. Literatura se opět rozštěpila na tři větve - na domácí oficiálně publikovanou, domácí samizdatovou a zahraniční (exilová). Ideologický tlak silně omezoval svobodu psaní - mnoho autorů volilo ,,úniková" témata jako příroda, rodinné problémy, erotika.

Další autoři: František Halas (Torzo naděje), Václav Kaplický (Kladivo na čarodějnice), Josef Škvorecký (Zbabělci), Jan Otčenášek (Romeo, Julie a tma), Bohumil Hrabal (Ostře sledované vlaky, Postřižiny)

•Význam díla v současnosti:
Dle knihy natočen stejnojmenný film.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat