Karel Čapek - R.U.R. (rozbor)

    STÁHNOUT: RUR.docx

1. Základní údaje:
•Doba, kdy se příběh odehrává: neurčený čas v budoucnosti
•Prostředí, kdy se příběh odehrává: Rossumův ostrov, kde se nachází továrna na roboty

(R.U.R. - Rossumovi Univerzální Roboti)

•Děj:
Předehra
Do továrny R.U.R. přijde Helena Gloryová, seznamuje se s lidmi v továrně - s centrálním ředitelem Dominem a jeho kolegy, dr. Gallem, dr. Hallemeierem, ing. Fabrym, konsulem Busmanem a stavitelem Alquistem, kteří se do Heleny zamilují. Když s Dominem zůstane o samotě, požádá ji o ruku a ona souhlasí.

I. dějství
O deset let později je Helena v salonu se svou chůvou a hovoří o robotech. Heleně je umělých lidí líto, ale chůva se jich štítí. Domin přijde Helenu navštívit a předá jí dárky od kolegů. Sám jí věnuje dělovou loď Netimus kvůli probíhající revoltě robotů, o které ona však mnoho neví. Postupně za Helenou přichází Alquist a Gall a vysvětlují jí situaci včetně toho, že se přestávají rodit děti.
Helena v trezoru najde spisy starého Rossuma, jenž s výrobou robotů začal a spisy spálí.
V dobré náladě přichází Domin a jeho kolegové, protože má dorazit loď a na ní lidé. Z lodi ale začnou vystupovat roboti, takže jsou poslední lidé na světě, obklíčení miliony roboty v jejich vlastní továrně.




II. dějství

Helena se přizná, že spálila všechny Rossumovy listiny, což byla jejich jediná šance na vykoupení. Fabry zapojí do železné brány elektřinu, čímž pár robotů zničí. Po chvíli Busman pod vlivem alkoholu z továrny vyjde s penězi a úmyslem lidi uvnitř vykoupit za peníze. Ale Fabry nestihne včas vypojit elektřinu, takže je zabit elektrickým proudem. Lidé se rozdělí po celé továrně, ale roboti všechny pobijí až na Alquista, jehož znají jako stavitele a tudíž je schopen pracovat stejně jako roboti.

III. dějství
Alquist sedí ve své laboratoři a snaží se odhalit tajemství života, aby mohli roboti své druhy vyrábět. Roboti jej přemluví, aby jednoho z nich zkoumal, tak jej skutečně rozebere. Pak usne a probudí ho smích. Myslí si, že se vrátili lidé, ale pak vidí, že to jsou pouze roboti. Pozná, že i oni mají city a že život nezahyne.

•Charakteristika hlavních postav:
Harry Domin - sebevědomý člověk, ředitel úspěšné továrny, zastánce vznešené myšlenky povznést člověka, osvobodit ho od dřiny
Helena Gloryová - Harryho manželka, ztělesnění ženského, citového, laskavého přístupu k robotům i lidem
Stavitel Alquist - za největší hodnotu považuje lidský život a práci, rozumový přístup k životu, lidskosti

•Hlavní myšlenka:
Čapek vede kritický postoj kvůli přeceňování techniky. Nejdůležitější je v životě láska a lidskost. Je zde vidět kritika pro touhu zbohatnou a zlenivět. Kniha je myšlena jako obava o to jak lidstvo dopadne. Čapek sám vůbec nebyl fascinován objevem technickým, ale právě jeho dopadem na lidskou společnost. Roboti jsou obrazem zmechanizovaného a odlidštěného života nás lidí. Je příznačné, že Helena při své první návštěvě továrny považuje robotku Sullu za člověka a naopak vedoucí pracovníky podniku pokládá za roboty. Roboti opravdu někdy na první pohled působí dojmem lidské bytosti a někteří lidé jednají zase na oko stejně jako roboti.
Ředitel Domin, inženýr Fabry i všichni ostatní, kdo roboty vyráběli, si nechtěli jen vydělat peníze, měli svým způsobem velmi ušlechtilý záměr - chtěli lidstvo zbavit práce a dřiny. Vyráběním robotů byli lidé oproštěni od práce, námahy a bolesti, ale ztráceli také činorodost, aktivitu a schopnost žít, protože práce je podle autora jednou z největších lidských ctností.

2. Charakteristika uměleckého textu:
•Literární druh: drama
•Literární žánr: utopistická divadelní hra

•Forma textu:3 dějství, celkový příběh má tragickou povahu, činohra, prozaické drama,
autor píše realisticky, jednoduchými větami

•Jazykové a umělecké prostředky:
Všechny postavy, s výjimkou prosté a bohabojné Heleniny chůvy Nány, hovoří spisovně. Jejich mluva je snadno srozumitelná a je přehledně členěna do spíše kratších větných celků. Kromě Alquistova monologu je drama vybudováno na principu rychlých dialogů, které posunují děj kupředu. V této hře poprvé zaznělo slovo "robot".
jednoduchý jazyk, odborné pojmy

3. Zasazení díla do kontextu:
•Dílo do tvorby autora:
Karel Čapek - český spisovatel, dramatik a překladatel
Utopická tvorba - sem řadíme jeho utopické romány a dramata, ve kterých Čapek kritizuje společenské problémy celé moderní společnosti, zároveň je zde často vyjadřována obava ze zneužití techniky proti člověku a v dílech je i patrná obava z nastupujícího fašismu. Pro tato díla bývají oba bratři Čapkové považováni za předchůdce sci-fi literatury
Další díla: Věc Makropulos, Krakatit, Povídky z jedné i druhé kapsy, Továrna na absolutno

•Autora do české nebo světové literatury:
- česká próza 1. poloviny 20. století - meziválečná doba, doba I. republiky, demokracie,
próza mohla vznikat bez cenzury, svobodně; vnik velkého spektra žánrů u
některých autorů dosahuje próza světových rozměrů
- Demokratický proud - demokraticky smýšlející autoři
- autoři demokratického proudu byli tzv. pragmatisté
- pragmatismus = filozofický směr 20. století v USA, kriteriem pravdy je užitečnost a
skutečnost, zkušenosti
- všichni autoři přispívali do Lidových novin, kde se shromažďovala demokratická
inteligence
- představitelé demokratického proudu: Karel Poláček (Bylo nás pět), Eduard Bass (Klabzubova jedenácka)

Další autoři: Karel Poláček (Bylo nás pět), Eduard Bass (Klabzubova jedenácka)

•Význam díla v současnosti:
Jelikož se dílo odehrává ve vzdálené budoucnosti, je stále aktuální. I v naší době je technický pokrok, který by mohl způsobit stejnou válku s roboty, jaká se odehrála v knize. Lidé vynalézají nové přístroje, které jim mají ulehčit práci… Pokud vynaleznou podobné roboty jako v této knize, je možné, že také zlenivějí a tím způsobí zánik lidstva tak, jak ho teď známe.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

2 komentářů:

  1. SUPER! děkuju moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)

    OdpovědětVymazat