Blogger.com vs. Blog.cz - Srovnání blogovacích systémů

Blogger.com a Blog.cz jsou nejvíce používané blogovací systémy v ČR. V tomto článku najdete srovnání základních věcí týkajících se blogování v obou těchto systémech. Poté už je jen na vás, který systém se vám bude líbit víc, každý má něco do sebe...

Založení blogu
Jak u Blogger.com tak i u Blog.cz je toto otázka několika vteřin. U Blogger.com stačí mít registraovaný google účet, vybrat si adresu blogu, která ještě není nikým zabraná a blog máte vytvořený. U Blog.cz stačí zadat základní údaje (email a heslo) a vybrat si adresu, která ještě není nikým použita a můžete začít blogovat.
Doména a adresa blogu
U obou blogovacích systémů je základem doména třetího řádu (***.blogspot.cz/ ***.blog.cz).
Blogger.com - Umožňuje převod domény či její zakoupení, je možná změna adresy blogu
Blog.cz - Neumožňuje vlastní doménu, nelze změnit adresu blogu

HTML, Javacript...
Blogger.com - Blog si můžete jakkoliv upravovat pomocí html a javascript
Blog.cz - Svůj blog můžete pomocí html upravovat jen v rámci možností nastavení - tam kde vám to Blog.cz umožní. Upravovat html celého blogu není možné. (Lze například upravit html článku).
Toto je hlavní pokud chcete mít na blogu reklamy (reklamní služby pracující přes javascript vám na Blog.cz nepůjdou).

Vzhled blogu (neboli layout, design)
Blogger.com i Blog.cz nabízejí šablony, které můžete využít.
Nestačí vám šablona? Pak je to takto:
Blogger.com - Jednoduché změny jdou provést pomocí Návrháře šablon. Pro větší zásahy do vzhledu je potřeba znalost tvorby webdesignu
Blog.cz - Nabízí velmi podrobné a jednoduché nastavení vzhledu - ovšem vše v rámci nabízených možností. Nastavení vzhledu u Blog.cz je ale obsáhlejší než Návrhář šablon u Blogger.com.
Možnost stažení vzhledu:
Blogger.com - Na internetu je mnoho stránek poskytující šablony na blog ke stažení (zdarma i za poplatek).
Blog.cz - Stovky blogů v komunitě Blog.cz se věnuje tvorbě blogových designů (nikdy jsem nenarazila na žádné placené) a většina i nabízí vytvoření designu na míru (bez poplatku, někdy žádají uvedení autora designu na viditelné místo).

Rubriky, štítky
Blog.cz - Využívá rubrik a podrubrik, ke každému článku může být přiřazena pouze jedna rubrika
Blogger.com - Využívá pouze štítků, k článku můžete přiřadit libovolný počet štítků

Komunita
Blog.cz
Komunita blog.cz je velmi rozšířená, blogeři mají ponětí o tom, co se na blog.cz děje díky blogu blog.blog.cz; mohou se přidat co různých klubů - fotografický, autorský apod.; časté soutěže o ceny (poslední konaná - Blog Roku 2012); možnost blogerů přispívat do magazínů provozovaných nova.cz (pod kterou blog.cz spadá) - například doma.cz, krasna.cz
Díky žebříčkům nových článků, nejnavštěvovanějších článků a blogů je snadné najít jiné blogery.
Blogeři si můžou pro svůj blog zvolit kategorii - tím se ulehčí možnost hledání ostatních blogerů, zajímavých blogů a podobných blogů k tomu svému.
Konají se i srazy blogerů naživo.

Blogger.com
U Blogger.com to není tak jednoduché jako u blog.cz. Nikde neexistuje možnost najít seznam blogů, pokud neznáte adresu blogu, těžko nějaký blog, který by vás zajímal nenajdete. Povědomí o sobě blogeři dávají pomocí komentářů a sledování blogů.

Reklamy zobrazované poskytovatelem
Blogger.com - Nevkládá žádné reklamy na váš blog
Blog.cz - Zobrazuje vždy dvě bannerové reklamy na stránku (mezi prvním a druhým článkem ve výpisu/hlavní straně nebo mezi článkem a komentáři)

Mobilní verze blogu
Blogger.com umožňuje nastavení mobilní verze blogu a je možno psát články z mobilu. U blog.cz tato možnost není.

Redakční blogy (psaní blogu ve více lidech)
Blogger.com - Je umožněno, autoři můžou mít různé pravomoce
Blog.cz - Je možné, ale né přímo dané - autoři se musí přihlašovat přes stejné jméno a heslo k blogu, nemůžou mít tudíž odlišné pravomoce, přesto u každého článku může být jiné jméno autora

Obsah viditelný pouze určitým uživatelům
Tuto možnost dovoluje pouze Blogger.com - můžete dovolit jen určitých uživatelům přístup na váš blog. Nebo mít přístup na blog podmíněný heslem.

Místo pro obrázky
Blog.cz - Automaticky s blogem se vám zakládá účet i na galerie.cz, kam se ukládají obrázky nahrané přes blog.cz a zároveň pokud nahrajete obrázky na galerie.cz budete je moct vidět i v administraci na blog.cz. Zdarma je 5 GB místa.
Blogger.com - Obrázky se ukládají na Picasa Web a je zde 1 GB místa.
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

1 komentářů:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat