Windows 8 - recenze

Windows 8 - strašák nebo evoluce?
Ne každý se měl tu možnost zatím seznámit s tímto novým operačním systémem, který si zakládá na stabilním jádře vychvalovaného Windows 7.
Co se ale skrývá pod některými uživateli kritizovaným rozhraním (dříve známé jako "metro"). Dá se říci, že nic. Windows 8 ovšem mají jiné význačné přednosti, které mohou nabídnout.

Ale začněme od začátku. Ne každý z nás vlastní PC podle posledního výkřiku. Ovšem i na mém starším PC (Intel DUO, SATA HDD, Nvidia  GT9600) jsou 8 znatelně svižnější než 7. A o to vývojářům šlo. Hlavní systémové jádro bylo přepracováno tak, aby přinášelo lepší pracovní výsledky i na starších počítačích. A musím říci, že zde se to povedlo. Znatelné je už pouze snížení potřeby RAM paměti po startu i při používání. O všem budete mít navíc přehled díky novému správci úloh.
Instalace - máte 20 minut?
Jestliže máte půlhodinku, tak můžete mít systém naistalovaný a připravený k použití. Já osobně instaloval z DVD dodaného Microsoftem a instalace a první spuštění bylo zhruba po 15 minutách hotové a už jsem nastavoval.
Novinkou v tomto systému je přihlašování pomocí e-mailového účtu. Doporučen je účet Microsoft (hotmail, outlook, live,...) ale můžete využít jakkýkoliv email (ovšem zde je nutné podotknout, že bez Microsoft účtu se nedostanete do obchodu Store!). Po provedení prvotního nastavení můžete začít pc používat.
Galerie instalačních a poinstalačních snímků:

Jakmile je pc připraven, můžete začít využívat jak metro, tak klasickou plochu - zde je ukázka se správcem úloh:

Metro - postrach nebo důvod ke koupi?
Pokud uvažujete o koupi Windows 8 pouze kvůli nové nabídce start, tak raději vyčkejte. Metro sice přináší nový způsob organizace plochy, možnosti přidání vlastních "aktivních" dlaždic, ale stále je to pouze nabídka start a ne inovativní centrum, odkud zvládnete vše.

Aplikace sice mohou pomoci spíše začínajícím uživatelům s orientací a správou základních nastavení, ale jinak nejsou ničím převratným. Jejich vzhled je však dobře propracovný, ale očekával bych větší možnosti adaptibility. Tím asi výčet změn hlavní nabídky končí. Klasický desktop samozřejmě zůstal zachován.

Windows store
Zde už je však o čem mluvit. Rostoucí obchod a ověřené aplikace bez virů, kdo by nechtěl. Měl-li možnost někdo z vás pohybovat se v android obchodě, určitě zajásá. Aplikací každý den přibývá a i ty předinstalované (dají se samozřejmě odstranit) jsou velmi pěkně zpracované. V nich najdete především zprávy, poštu, aplikaci pro přístup k vašemu cloud úložišti SkyDrive, a aplikace Hudba a Video. První dvě jmenované slouží k přímému upozorňování na příchozí mail. Designově se podobají novému prostředí Outlook.com, který Microsoft nově prosazuje všude.
Další desítky tisíc aplikací na vás čekají přímo ke stažení v obchodě. A jakmile si ji nainstalujete, stačí používat. O aktualizace se postará Store sám.



Nové nastavení a staré ovládací panely
Kdo se bojí nesnadné správy nastavení, nemusí. To základní zvládnete z metra, kde také najdete novou funkci, jejíž absence byla všemi odoborníky kritizovaná, - a to částečné a úplně obnovení systému. Je to jakýsi "nový start" pro váš systém. Z nabídky se zachováním anebo i s výmazem osobních dat ze složek a knihoven.

Kdo se zde neorientuje, nemusí se bát, staré dobré ovládací panely zůstávají. A dokonce přináší nové funkce, jako například Prostory úložišť (jedná se o funkci, která dokáže "virtuálně" spojit více pevných disků do jednoho. Vy jednoduše přesunete soubor na disk a on se někam uloží. Pro vás vše vypadá jako disk jeden) a pro ochranu vašich dat Historie souborů. Windows totiž umožňují automatické pravidelné ukládání verzí souborů na síťové umístění nebo externí jednotku. Vaše data tak zůstavají v bezpečí. V nabídce je také možnost vytvoření přenosné verze systému, aneb Windows to go, kterou využijete, nemáte-li notebook, ale chcete si váš systém spustit například u kamaráda na pc. Stačí si připravit alespoň 16 GB flash disk, 4 hodiny času a počítač se systémem Windows 8.

Závěrečné zúčtování
Vlastníte-li některý ze starších verzí systému Windows, máte k dispozici nabídky Microsoftu, která končí v lednu. Do této doby si můžete pořídit upgrade licenci (nutno spouštět z běžícího systému) za 39.99 EUR (v přepočtu 750 Kč). Za tuto cenu získáte nový, stabilní systém, nové rozhraní a v řádech procent vyšší výkon. O bezpečnost se pak postará Windows Defender, který se zapne vždy, pokud v PC nebude detekován žádný instalovaný a funkční antivirový produkt.

Proč upgradovat?
+ nový, stabilní systém
+ Windows Store k dispozci
+ nízké upgrade ceny
+ rychlejší reakce oproti Win 7
+ Cloud synchronizace nastavení počítače
+ pás nástrojů (ribbon z office)
+ základní antivir předinstalován
- Pro někoho nepostradatelná nabídka start
- Absence průhlednosti
- možné chybějící a nekompatibilní ovladače (ze začátků)
- pro mě omezenější vlastností sítí
- více otravující centrum akcí
Neutrality:
Metro
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Kazi

Ahoj lidi, jak je?
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat