12 zajímavých faktů o snění

Snění je jednou z nejzajímavějších a nejzáhadnějších zkušeností v našich životech. Lidé jsou jím fascinovaní odjakživa a vznikalo mnoho teorií, co snění znamená. V době Starověkého Říma byly sny analyzovány a věřili, že jim tímto způsobem bohové posílají zprávy. Vykladači snů dokonce doprovázely vojenské vůdce do bitev!
Od té doby uplynulo už mnoho času a přibyla další a další vysvětlení. Co tedy nyní víme o snění?


1. Zapomeneme 90% snů
Bohužel... Během pěti minut od probuzení zapomeneme polovinu svých snů. Do deseti minut už je to 90%.

2. I slepí lidé sní
I lidé, kteří se slepí narodili jsou schopni snít, ovšem jejich sny jsou více tvořeny  čichem, zvuky, dotykem a emocemi. Lidé, kteří o zrak přišli v průběhu života sní normálně - tzn. i v obrazech.

3. Všichni sní
Všichni lidé (jen s výjimkami v případě psychické poruchy) sní. Pokud si myslíte, že se vám nic nezdálo, nejspíš jen sny rychle zapomínáte.

4. Obličeje, které vidíme ve snech, už jsme někdy viděli
Naše mysl není schopná vytvořit nový obličej - ve snění čerpáme z obličejů lidí, které jsme někdy viděli, i když si to nemusíme pamatovat. Každý jsme viděli na statisíce obličejů, takže máme takřka nekonečné zásoby obličejů pro postavičky v našich snech.

5. Něčí sny mohou být i černobílé
12% lidí má sny pouze černobílé, zbytek lidí sní barevně. Výzkumy od roku 1915 do padesátých let ukázaly, že většina snů je černobílá, ale v šedesátých letech se výsledky začaly měnit a zvyšoval se poměr barevných snů. Dnes, jen 4,4% mladých lidí má černobílé sny. Tyto výzkumy naznačují, že barevnost snů závisela na televizích - naše podvědomí vytváří sny z toho, co vidí - černobílé televize tedy znásobily počet lidí mající černobílé sny.

6. Sny jsou symbolické
Sny nemusí nikdy znamenat doslova to, co se na první pohled zdá. Sny mívají hlubší význam. Proto vznikaly snáře. Ale jak dnes víme, né u každého symbolizuje sen to samé, co u jiného.

7. Emoce
Nejčastější emocí ve snech je úzkost. Negativní emoce se celkově ve snech vyskytují častěji než ty pozitivní.
Připadá i vám, že si častěji pamatujeme sny, ve kterých jsme prožívali negativní emoci/e?

8. Opakující se sny
Zatímco většina snů se nám zdá jen jednou, některé sny se mohou opakovat. Až 70% žen a 65% mužů mají opakující se sny.

9. I zvířata sní
Výzkumy ukázaly, že zvířata ve spánku vykazují stejné mozkové vlny jako lidé, když sní.
Pokud budete sledovat spícího psa, můžete si všimnout náznaků ukazující snění: pohybující se packy, jako když běží, mlaskání apod.

10. Sny se mohou přizpůsobit okolním vlivům
Naše mysl je schopná do snů zakomponovat okolní zvuky nebo různé doteky apod. Například můžeme ve snech slyšet hluk z okolí. Třeba z hrající hudby v pokoji se může  vytvořit sen, ve kterém vystupujeme na koncertě.

11. Muži a ženy mají jiné sny

Muži mají tendenci snít o mužích. Teď tím není myšleno nic romantického nebo vulgárního - jde o to, že 70% postav ve snech mužů jsou muži. Na druhou stranu ženy mají sny s vyváženým počtem můžů a žen. Mimo to, muži mají více agresivní sny než ženy.

12. Orgasmus ve snu
Opravdu! Nejen, že můžeme ve snu mít sex, ale můžeme v něm dosáhnout i vyvrcholení.

Co si myslíte vy? Máte svůj originální pohled na to, proč se nám zdají sny? Stalo se během spánku něco zajímavého? Komentujte, jsme velmi zvědaví


Zdroj: BoredPanda
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat