Cesta k maturitě

Máte maturitu za rohem? Už se to blíží? Chcete se ujistit, že víte jak to bude probíhat?
Učitelé vás nevystrašili dostatečně, že máte odvahu ještě hledat další informace? Nebo jim nevěříte?
Nebo budete maturovat až za dlouho a chcete vědět, do čeho jdete? Nebo možná přemýšlíte, jestli místo maturity nepůjdete studovat učiliště? Ať už vás k hledání informací o maturitě vede cokoliv, tohle je dozajista článek právě pro vás. Některé možná uklidní, některé možná vyděsí. Ale vězte předem, že se není čeho bát. Sice to můžeme vypadat hrůzostrašně, ale nakonec to dobře dopadá (a pokud se nezdaří napoprvé, pamatujte, že “Hvězdy září v září”)...

1. fáze: Učitelé zvýší počet slov "maturita" v hodině na 7 a více
Pokud jste se dali na školu, která je zakončená maturitou, nikdy vás na ni nenechají zapomenout. Každou chvílí uslyšíte, že se maturita blíží. Že je maturita opravdu blízko poznáte tak, že všichni učitelé zvýší koncentraci slov maturita ve výkladu, že si toho všimnete, i když výklad nevnímáte. Tato fáze tedy běžně začíná na konci třetího ročníku, kdy při předávání vysvědčení zjistíte, že tři roky uběhly jako voda a po prázdninách končíte. Možná se právě radujete ze získaného řidičáku. Pokud ano, tak to berte jako menší předehru toho, co se na vás chystá v závěru čtvrťáku.

Obrňte se proto nervy (a čokoládou) a hurá o krok blíž k maturitě.

1 a 1/2. fáze: Začátek 4. ročníku
Začíná čtvrtý ročník. Tato fáze sice úplně nespadá k maturitě, ale je dobré se o ní zmínit. Kalendář totiž smutně ohlašuje začátek nového školního roku a vy se jako studenti chystáte do toho “nejlepšího”, co vás na střední čeká (a nemine). Vše je dobré včas začít řešit, jelikož mnoho studentských záležitostí této doby vyžaduje přípravu (více o těch hezčích částech života maturanta hledejte v článku: Světlé stránky života maturanta).

2. fáze: Přihlášení k maturitě
Srandičky stranou, začíná jít do tuhého. Brzy (až moc brzy) po začátku 4. ročníku dostanete hrozivě vypadající papír, který po vás bude chtít, abyste se upsali ďáblu CERMATu. Tento papír se nazývá přihláška k maturitní zkoušce (a nebojte, nemusíte ho podepisovat vlastní krví)
Nyní bude na vás promyslet si, z čeho budete maturovat (u toho, co se dá zvolit), u povinných předmětů se budete muset smířit s tím, že se jim nevyhnete.

Z čeho musíte/můžete maturovat?
 Maturita má dvě části, které se nazývají Společná část a Profilová část. Společná část, jak už název napovídá, je společná a totožná pro všechny studenty, kteří v daný rok a den konají maturitní zkoušku. Profilová je ta, kterou určuje výhradně škola - předměty jsou vybrány dle vašeho oboru.

Společná část
Ve společné části musíte složit dvě povinné zkoušky. Tou první je Český jazyk, který je povinný pro všechny. Druhou zkoušku si můžete stále ještě zvolit z dvou možností: Cizí jazyk nebo Matematika. Cizí jazyk může být jeden z následujících: Anglický, Německý, Francouzský, Španělský nebo Ruský.
Pokud vám nestačí zkoušky, které jste již vybrali, můžete volit ještě zkoušky nepovinné. Zde se opět volí z možností Cizí jazyk a Matematika. Samozřejmě si ale nemůžete dát matematiku dvakrát, ať už ji zbožňujete sebevíc... A abyste se moc nerozšoupli, je zde limit na max. 2 nepovinné zkoušky.

Profilová část
V této části bývají 2-3 povinné zkoušky a max. 2 nepovinné. Z jakých předmětů musíte maturovat nebo z kterých můžete volit má plně pod palcem vaše škola. Vaše škola zvolí formu zkoušek, těmi mohou být: ústní, písemná, maturitní práce s obhajobou, praktická zkouška nebo dokonce jejich kombinace - tedy například písemný test + ústní zkouška.

Tato přihláška se většinou musí odevzdat do 1. prosince. Poté než si půjdete odpočnout na zimní prázdniny v případě nesrovnalostí až po návratu z nich obdržíte výpis z přihlášky k maturitní zkoušce a už omlouvá jedině smrt.

3. fáze: Výběr povinné četby
Pokud váš učitel nebyl přehnaně akční již mnohem dříve, je tu fáze výběru knih do seznamu literárních děl. Ač 20 knih v seznamu vypadá hrozivě, není conaplat opravdu jich min. 20 vybrat musíte. Dle všechno by měla být možnost odevzdat tento seznam do konce března řediteli školy, ale většinou se tento seznam vybírá a odevzdává mnohem mnohem dřív. Tuto fázi nevnímejte jako odpudivou, můžete si přeci vybrat knihy, byť z omezeného výběru!

4. fáze: Vyhledání a sestavení studijních materiálů na míru
Zde se termíny velmi liší. Záleží totiž na vás - na studentech. Zatímco někteří budou mít hotovo již rok dopředu, jiní budou shánět materiály ještě o svatém týdnu. Věřte, že se většinou setkáte s oběma typy. Je jen na vás, jak tuhle fázi pojmete. Buďte kreativní. Klidně si materiály k učení napište bláznivými fonty, nebo každé písmenko jinou barvou, proveďte útok zvýrazňovači na učebnici a tak dále a tak dále. Fantazii se meze nekladou, hlavně aby se vám dobře učilo, nebo jste aspoň mohli říct, že jste pro to něco udělali. Hlavně nezapomeňte, že materiály je nejen třeba vytvořit/sehnat, ale především je narvat do vaší mozkovny.
Tip roku: spoustu užitečných materiálů najdete i na našem webu, pěkně ve Wordu, připravených k vytištění!

5. fáze: První vlna zkoušek
Jelikož je všechno proti vám, maturita přijde ve dvou vlnách. Žádné týdenní volno před každou jednotlivou zkouškou, bohužel.
V první vlně se nachází písemné zkoušky společné části - to zahrnuje didaktické testy a písemné práce. Písemné zkoušky společné části můžete očekávat v prvních dvou týdnech května. Zároveň pozor od začátku dubna do půlky června se také objeví praktické a písemné zkoušky profilové části.

6. fáze: Svatý týden
Pokud jste přežili první vlnu zkoušek, čeká na vás Svatý týden neboli Svaťák. V tomto mýtickém týdnu se toho obvykle stane tolik, že by to vydalo na článek delší než je tento. Oficiálně se očekává, že budete jen jíst, spát a učit se, případně se pouze učit. Většina z vás k tomu jistě přidá spoustu nadávek a prosebná slova k vyšší existenci. Nebojte, pokud si v této části střihnete panický (či jiný) záchvat, nevěste hlavu, patří to k tomu, stejně jako první otevřené stánky se zmrzlinou a spousta účtenek za čokoládu.Na druhou stranu se můžete “ze studijních důvodů” vymluvit ze spousty domácích prací, včetně návštěv příbuzných, které vídáte dvakrát do roka.

7. fáze: Druhá vlna zkoušek
Nyní se dostáváte do části, která je nejvíce medializovatelná. Vídáte to v televizi, viděli jste na to několik špatných parodií. Druhá vlna je období ústních zkoušek. Zkoušky to bývají jak ze společné části tak i z profilové (ale opět, záleží na vaší škole).Určitě si ale můžete být jisti, že slavná zkouška z českého jazyka, kde se budou probírat vaše v této době velmi oblíbené knížky, vás nemine. A abychom zas uvedli nějaký ten termín, tato fáze se většinou odehrává v období od půlky května do půlky června. Jak již bylo zmíněno, bývá to v jeden den. V jeden den, kdy se mužské pokolení narve do nenáviděného obleku a slečny sáhnou po kostýmku, který by si jinam rozhodně nevzaly. Buďte na pozoru, nyní se rozhodne o vašem osudu.


Pokud chcete vědět o dalších termínech, navštivte maturitní kalendář na webu nové maturity.

A to je již vše. Článek ovšem ale popisuje jen ty nudné fáze maturitního procesu. Nezoufejte, ještě tu máte stužkovací večírek, maturitní ples, poslední zvonění a nakonec pomaturitní večírek, na kterém je všem jedno, jak jste u maturity dopadli…

O těchto radostech, které maturitní ročník přináší, si můžete přečíst v dalším článku:
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

1 komentářů:

  1. Konečně fajn článek, který se alespoň trochu blíží realitě! Místo těch oficiálních, který jedou všude! Díky za tipy!

    OdpovědětVymazat